Ζαγοροχώρια: Secret tips για πεζοπορία


Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν 31 σηματοδοτημένα μονοπάτια από το πρόγραμμα «LIFE – Ζαγόρι», με τον κωδικό Ζ και κίτρινες πινακίδες που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και μας οδηγούν σε όλα τα αξιοθέατα του Κεντρικού Ζαγορίου.

Τα μονοπάτια που συνδέουν ορεινά συγκροτήματα έχουν σηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ με κόκκινη πινακίδα σε κίτρινο πλαίσιο.
Στο Ανατολικό Ζαγόρι υπάρχουν μονοπάτια με τον κωδικό Ρ που ενώνουν σημαντικές περιοχές του Μετσόβου με το Ζαγόρι. Από την περιοχή περνά το εθνικό μονοπάτι Ε6, που διασχίζει τη Βοβούσα και το εθνικό μονοπάτι 03, που ξεκινά από τους Λιγκιάδες, περνά από το Δίκορφο, τους Κήπους, το Κουκούλι, το φαράγγι του Βίκου, την Γκαμήλα και καταλήγει στο Σμόλικα.

Απολαύστε την ομορφιά των «πέτρινων» χωριών και του φυσικού τοπίου… περπατώντας!

Κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι:

Η Σκάλα του Βραδέτο: Η «σκάλα» είναι ένα πέτρινο καλντερίμι μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο. Η πιο σύντομη διαδρομή ξεκινά από το Βραδέτο και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
Ανάβαση στην Τύμφη: Η ανάβαση στην Τύμφη γίνεται από το χωριό Μικρό Πάπιγκο. Διαρκεί 6-7 ώρες μέχρι το καταφύγιο και άλλη μια ώρα ως την Δρακόλιμνη.

Φαράγγι του Βίκου: Η καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το καλοκαίρι με την συντροφιά έμπειρου συνοδού.
Λίμνη Αώου - Ι.Μ. Βουτσάς: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 3-4 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.

Ι.Μ. Βουτσάς – Δόλιανη: Μια μαγευτική διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 3-4 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.

Δόλιανη - Αγ. Χριστόφορος - Λεπτοκαρυά: Γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί με πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 2-3 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.

Δόλιανη - Τσίπιανη - Μηλιωτάδες: Γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί με πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 4 ώρες περίπου αλλά δεν υπάρχει σήμανση.

Καρυές - Καβαλλάρι - Ανθρακίτης: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 2-3 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.
Καστανώνα - Μέγα Λάκκος - Καζάρμα: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 2-3 ώρες περίπου αλλά δεν υπάρχει σήμανση.
Κήποι - Τσεπέλοβο μέσα από τον Βικάκη: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 1 ώρα και 30 λεπτά.

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου