Πόρτο: Η πύλη του νέου κόσμου


Από το λιμάνι του ξεκινούσαν οι τολμηροί θαλασσοπόροι του Μεσαίωνα το μεγάλο ταξίδι προς το άγνωστο. Σήμερα, στα wine bars του παλιού λιμανιού, οι επισκέπτες κάνουν το δικό τους ταξίδι γεύσης στον κόσμο του ομώνυμου φημισμένου κρασιού.

Το κτίριο με την κεραμιδένια στέγη κοντά στον ποταμό Douro ήταν αρκετά παλιό, ξεπερνούσε τις οκτώ δεκαετίες ζωής. Τα εκατοντάδες ζωγραφισμένα πλακάκια azulejos που κοσμούσαν την πρόσοψή του δεν κατάφερναν να κρύψουν την ηλικία του και οι απλωμένες μπουγάδες που κρέμονταν στα μπαλκόνια έφερναν ασυναίσθητα στο μυαλό εικόνες από τα κερκυραϊκά καντούνια.
Ο ποταμός Douro πρωταγωνιστεί στο αστικό τοπίο του Πόρτο.
Ο ποταμός Douro πρωταγωνιστεί στο αστικό τοπίο του Πόρτο.
Στο ισόγειο, το μικρό κουτούκι ήταν απλό, παλιομοδίτικο, με πλακάκια στους τοίχους. Τα τραπέζια ήταν γεμάτα με ντόπιους, ενώ δύο μουσικοί με κιθάρες χάριζαν απλόχερα χαμόγελα και νοσταλγία, τραγουδώντας παραδοσιακά fado. Τα ρουθούνια των θαμώνων γαργαλιούνταν από τη θεσπέσια μυρωδιά των θαλασσινών μεζέδων και το κρασί Porto, το πιο διάσημο κρασί της Ιβηρικής χερσονήσου, δεν άφηνε κανέναν ουρανίσκο αδιάφορο.
Αυτό το γραφικό μαγαζάκι, που σε γύριζε σε πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις και εμπειρίες της δεκαετίας του 1950, δεν ήταν μια καλοστημένη τουριστική βιτρίνα κάπου στο κέντρο της παλιάς πόλης του Πόρτο, αλλά ένα κομμάτι της πραγματικής ζωής των κατοίκων του.
Απολαμβάνοντας μια αβίαστη καθημερινότητα, οι φιλικοί Portoenses -οι κάτοικοι του Πόρτο- προσκαλούν τον ανυποψίαστο επισκέπτη να τη γευτεί μαζί τους, με όλες του τις αισθήσεις!
Στην αγκαλιά του υγρού στοιχείου
Σε αλλοτινές εποχές, η μεταφορά του κρασιού στον ποταμό Douro γινόταν με τις χαρακτηριστικές βάρκες barcos rabelos.
Σε αλλοτινές εποχές, η μεταφορά του κρασιού στον ποταμό Douro γινόταν με τις χαρακτηριστικές βάρκες barcos rabelos.
Μη φανταστείτε, πάντως, πως οι Portoenses περνούν όλη τους τη ζωή πίνοντας και διασκεδάζοντας στα κουτούκια της πόλης. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του πορτογαλικού Βορρά φημίζονται για την εργατικότητά τους, κάτι που αναφέρει άλλωστε και μια παλιά λαϊκή ρήση: «Η Coibra τραγουδάει, η Branga προσεύχεται, η Λισαβόνα διασκεδάζει και το Πόρτο δουλεύει».
Οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας σήμερα (ως αποτέλεσμα της εργατικότητας των Portoenses), το Πόρτο (αναφέρεται και ως Οπόρτο) έχει καταφέρει να διατηρήσει την ατμόσφαιρα των παλιών ημερών, κάνοντας τους επισκέπτες να νιώσουν αμέσως οικεία.
Η βόλτα με το τελεφερίκ στην παραποτάμια περιοχή Villa Nova de Gaia θα σας χαρίσει μοναδικά πανοράματα της πόλης και του ποταμού.
Η βόλτα με το τελεφερίκ στην παραποτάμια περιοχή Villa Nova de Gaia θα σας χαρίσει μοναδικά πανοράματα της πόλης και του ποταμού.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης, που απλώνεται μέσα σε τείχη του 14ου αιώνα, περιλαμβάνεται από το 1996 στη μακροσκελή λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ το 2001 το Πόρτο διετέλεσε -μαζί με το Ρότερνταμ της Ολλανδίας- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το υγρό στοιχείο κυριαρχεί σε κάθε γωνιά του Πόρτο και του δίνει μια ενέργεια ανεξίτηλη.
Αν και μεγάλο κομμάτι της πόλης δροσίζεται από την αύρα του Ατλαντικού, ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στο αστικό τοπίο του Πόρτο δεν είναι ο ωκεανός, αλλά ο ποταμός Douro που χωρίζει την πόλη στα δύο. Και φυσικά, το μεγάλο καμάρι του Πόρτο είναι το ομώνυμο φημισμένο κρασί με τη γλυκιά και βαθιά γεύση, που έχει ταυτιστεί με την Πορτογαλία.
Στο ιστορικό κέντρο του Πόρτο κυριαρχούν οι νεοκλασικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες των αρχών του 20ού αιώνα.
Στο ιστορικό κέντρο του Πόρτο κυριαρχούν οι νεοκλασικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες των αρχών του 20ού αιώνα.
Αυτήν τη γραφικότατη παραθαλάσσια πολιτεία, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έμελλε να την «ανακαλύψει» τυχαία στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (EURO 2004), όταν η Εθνική Ελλάδος θριάμβευε στα γήπεδα της Πορτογαλίας!
Στα αμέσως επόμενα χρόνια, η δεύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της χώρας μπήκε στην ατζέντα των Ελλήνων τουριστών, ως ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της Ιβηρικής.
Porto Card
Μια γωνιά της πόλης του Πόρτο γεμάτη? Πορτογαλία!
Μια γωνιά της πόλης του Πόρτο γεμάτη? Πορτογαλία!
Η Porto Card είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την πόλη οικονομικά! Η διάρκεια της κάρτας είναι για 1, 2 και 3 ημέρες, κόστους 7,5 €, 11,5 € και 15,5 € αντιστοίχως. Οι κάτοχοι της κάρτας απολαμβάνουν δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ελεύθερες εισόδους (ή με μειωμένο εισιτήριο) στα περισσότερα μουσεία της πόλης. Με την επίδειξη της κάρτας μπορείτε επίσης να πετύχετε εκπτώσεις σε κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται στον ποταμό Douro, σε οργανωμένες εκδρομές στη γύρω περιοχή, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και σε αρκετά εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα. Για περισσότερες πληροφορίες: www. english.cm-porto.pt.
Αφετηρία μεγάλων εξερευνητών
Με ιστορία που ξεκινά από τους ρωμαϊκούς χρόνους, η πόλη που έδωσε το όνομά της στη μεταγενέστερη Πορτογαλία (το Πόρτο ονομαζόταν αρχικά Cale, αλλά αργότερα -με τη δημιουργία του λιμανιού- μετονομάστηκε σε Portus Cale) είδε διαδοχικά Ρωμαίους, Βησιγότθους, Σουηβούς και Μαυριτανούς να διαφεντεύουν τις τύχες της.
Η Ribeira -όπως φαίνεται από τη Villa Nova de Gaia- είναι το πιο κατάλληλο σημείο για να ζήσετε την ατμόσφαιρα του παλιού Πόρτο.
Η Ribeira -όπως φαίνεται από τη Villa Nova de Gaia- είναι το πιο κατάλληλο σημείο για να ζήσετε την ατμόσφαιρα του παλιού Πόρτο.
Τον 10ο αιώνα, με την επικράτηση των χριστιανικών πληθυσμών στην Ιβηρική χερσόνησο, το Πόρτο μετατράπηκε σε προπύργιο του καθολικισμού και αναπτύχθηκε σταδιακά σ' ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της περιοχής.
Συνώνυμο της αφετηρίας των θαλασσινών ταξιδιών προς το άγνωστο, το Πόρτο ήταν η γενέτειρα του πρίγκιπα Ερρίκου του Θαλασσοπόρου, μια από τις διασημότερες μεσαιωνικές φυσιογνωμίες στον τομέα των ναυτικών εξερευνήσεων.
Η εκκλησία Igreja dos Clerigos είναι από τις πρώτες μπαρόκ που χτίστηκαν στη χώρα.
Η εκκλησία Igreja dos Clerigos είναι από τις πρώτες μπαρόκ που χτίστηκαν στη χώρα.
Το έργο του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου συνέχισαν μετά τον θάνατό του οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι Βάσκο ντα Γκάμα, Βαρθολομαίος Ντιάζ και Μαγγελάνος. Ο 17ος αιώνας θεωρείται σταθμός στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Πόρτο. Ηταν η εποχή που το ομώνυμο κρασί ξεκίνησε να «ταξιδεύει» από το λιμάνι της πόλης σε κάθε γωνιά της γης, μια εξέλιξη που οδήγησε το Πόρτο να αναπτυχθεί ως εμπορικό κέντρο και από τα τέλη του 19ου αιώνα ως βιομηχανικό.
Στις μέρες μας, σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ζωής της Πορτογαλίας είναι οργανωμένο γύρω από το Πόρτο, όπου έχουν την έδρα τους οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας.
Το Δημαρχείο του Πόρτο είναι από τα πιο επιβλητικά κτίσματα της πόλης.
Το Δημαρχείο του Πόρτο είναι από τα πιο επιβλητικά κτίσματα της πόλης.
Η Λισαβόνα, αντίθετα, συνιστά το πολιτικό και διοικητικό κέντρο της χώρας, απολαμβάνοντας την αίγλη και το κύρος μιας πρωτεύουσας κράτους. Αυτός είναι ο λόγος της πατροπαράδοτης και αρκετά χαρακτηριστικής αντιπαλότητας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο κυριότερες πόλεις της Πορτογαλίας.
Κτισμένο στις όχθες του ποταμού Douro (μόλις 5 χλμ. πριν αυτός εκβάλει στον Ατλαντικό ωκεανό), το Πόρτο απλώνεται μεγαλόπρεπα και αμφιθεατρικά πάνω σε δύο γρανιτένιους λόφους που υψώνονται στη βόρεια (αριστερή) όχθη. Στην απέναντι πλευρά του ποταμού βρίσκεται η περιοχή Villa Nova de Gaia (είναι ξεχωριστός δήμος που λογίζεται όμως ως προάστιο του Πόρτο), ενώ οι δύο πλευρές του Douro συνδέονται με έξι γέφυρες, με εντυπωσιακότερη τη μεταλλική γέφυρα Dom Luis I.
Είναι μάλλον αδιανόητο να μην αγοράσετε στο Πόρτο μερικά μπουκάλια κρασί Porto.
Είναι μάλλον αδιανόητο να μην αγοράσετε στο Πόρτο μερικά μπουκάλια κρασί Porto.
Το Πόρτο -αν κι έχει δανείσει το όνομά του στο φημισμένο κρασί- δεν αποτελεί τον τόπο παραγωγής του.
Από την εποχή των Ρωμαίων, το κρασί Porto παραγόταν στην κοιλάδα του Ανω Douro (80-100 χλμ. βορειοανατολικά του Πόρτο), από τους αμπελώνες μιας αυστηρά συγκεκριμένης περιοχής, σε υψόμετρο 700 μ.
Μετά τον τρύγο και τη διαδικασία παρασκευής, η μεταφορά του κρασιού έως το λιμάνι του Πόρτο (και συγκεκριμένα στην περιοχή Villa Nova de Gaia, όπου βρίσκονταν τα περισσότερα κελάρια και αποθήκες για την παλαίωσή του) γινόταν μέσω του ποταμού Douro με τις barcos rabelos, τις χαρακτηριστικές βάρκες με το φαρδύ πανί. Ολα αυτά, σε παλιότερες εποχές...
Σε όποιο σημείο της παλιάς πόλης βρεθείτε, θα εντυπωσιαστείτε από τα επιβλητικά αρχιτεκτονήματα μια άλλης εποχής.
Σε όποιο σημείο της παλιάς πόλης βρεθείτε, θα εντυπωσιαστείτε από τα επιβλητικά αρχιτεκτονήματα μια άλλης εποχής.
Η παλιά πόλη και τα χριστιανικά μνημεία
Για να γνωρίσει κάποιος το Πόρτο θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα σκαλοπάτια -είναι η πόλη των σκαλοπατιών! Τα κατηφορικά καλντερίμια, οι παρατεταμένες ανηφοριές και τα λιθόστρωτα σκαλιά μπορεί να κάνουν το περπάτημα αρκετά κουραστικό, είναι όμως ο μοναδικός τρόπος για να εισχωρήσετε στα γραφικά στενά της παλιάς πόλης και να ανακαλύψετε τις μυστικές γωνιές της.
Ξεκινήστε τη γνωριμία με τους μνημειακούς θησαυρούς του Πόρτο από την εκκλησία Igreja dos Clerigos (18ου αιώνα), μια από τις πρώτες μπαρόκ εκκλησίες που κτίστηκαν στην Πορτογαλία. Σκαρφαλώστε στην κορυφή του πύργου της εκκλησίας (Torre dos Clerigos) και αποκτήστε μια πλήρη άποψη -από ύψος 75 μ.- για το πώς είναι χτισμένο το Πόρτο. Ο πύργος Torre dos Clerigos είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η εκκλησία Igreja do Carmo a Carmelitas, που εντυπωσιάζει για τις διακοσμημένες -με τα χαρακτηριστικά πλακάκια πορσελάνης azulejos- προσόψεις της, αλλά και για τον πλούσιο εσωτερικό της στολισμό. Το ίδιο επιβλητική εμφανίζεται και η εκκλησία Igreja de Santo Ιldefonso, με την πρόσοψή της να είναι καλυμμένη κι αυτή από αμέτρητα γαλάζια azulejos.
Κάντε μια στάση στο πολυσύχναστο Cafe Majestic. Κλασικό στέκι καλλιτεχνών και συγγραφέων από τις αρχές του 1920, ένας αρωματικός καφές εδώ θεωρείται επιβεβλημένος. Πραγματικό κόσμημα της πόλης και ιδιαίτερο αξιοθέατο για τους ταξιδιώτες αποτελεί ο σιδηροδρομικός σταθμός Sao Bento. Περίπου 20.000 azulejos, που έχει φιλοτεχνήσει ο σημαντικότερος ζωγράφος του είδους Jorge Colaco, κοσμούν την κεντρική αίθουσα του σταθμού. Με θέματα εμπνευσμένα από την ιστορία της χώρας, οι τοιχογραφίες του Sao Bento δημιουργούν την αίσθηση πως βρίσκεστε σε κάποιο μουσείο τέχνης.
Αλλο ένα ξεχωριστό οικοδόμημα στο Πόρτο είναι το Palacio da Bolsa που ξεκίνησε να κτίζεται το 1842 και χρειάστηκαν περίπου 70 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε την πανέμορφη αίθουσα αραβικής τεχνοτροπίας Salao Arabe που χρησιμοποιείται ως χώρος υποδοχής για σημαντικές προσωπικότητες και αρχηγούς κρατών που επισκέπτονται το Πόρτο.
Το σημείο αναφοράς όμως της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός Se (Se Catedral), που δεσπόζει στην κορυφή του ομώνυμου λόφου και μοιάζει με μεσαιωνικό κάστρο. Παρ' όλο που πρωτοχτίστηκε τον 12ο αιώνα, στο μεγαλύτερό του μέρος (με τις ανακαινίσεις και τις προσθήκες) είναι έργο του 18ου αιώνα και μπαρόκ τεχνοτροπίας. Στους βοηθητικούς χώρους του καθεδρικού Se λειτουργεί ένα ενδιαφέρον εκκλησιαστικό μουσείο.
Στις γειτονιές του λιμανιού 
Από το ιστορικό κέντρο, για να φτάσετε στις όχθες του ποταμού Douro, εκεί που απλώνεται η παρόχθια περιοχή Ribeira, θα πρέπει να περπατήσετε σε κατηφορικά υποφωτισμένα σοκάκια, ανάμεσα σε στενά πολυώροφα κτίρια που σχεδόν ακουμπάνε μεταξύ τους. Η Ribeira είναι η πιο παλιά γειτονιά του Πόρτο και είναι η περιοχή που προτιμούν οι περισσότεροι τουρίστες. Καθόλου άδικα, αφού εδώ φυσά ακόμα αύρα παλιού λιμανιού και αποτελεί το ιδανικότερο σημείο για να ζήσετε την ατμόσφαιρα του αυθεντικού Πόρτο.
Η καρδιά της Ribeira χτυπά στη μικρή ομώνυμη πλατεία (Praca da Ribeira), απ' όπου ξεκινά ο πολύβουος παραποτάμιος πεζόδρομος Cais da Ribeira, με υπαίθρια cafe, γραφικά ταβερνάκια, παραδοσιακές ψαροταβέρνες και δεκάδες μικροκαταστήματα αναμνηστικών.
Κατά μήκος της Cais da Ribeira, σκηνές ψαρέματος και χαλαρωτικών περιπάτων -με πρωταγωνιστές τους Portoenses- ζωντανεύουν καθημερινά, ενώ οι τουρίστες συνήθως φωτογραφίζουν τα πολύχρωμα σπίτια της παρόχθιας ζώνης ή συνωστίζονται στην προβλήτα για να πραγματοποιήσουν μια μικρή κρουαζιέρα στα νερά του Douro. Περπατώντας στην Cais da Ribeira, αν σηκώσετε τη ματιά σας ψηλά θα δείτε μπροστά σας την πανύψηλη σιδερένια γέφυρα Dom Luis I (έργο του Theophile Seyrig, μαθητή του Gustavo Eiffel), καθώς και το μοναστήρι Serra do Pilar, που δεσπόζει επιβλητικό στην κορυφή της απέναντι όχθης.
Το ύψος της Dom Luis I φτάνει περίπου τα 50 μ. (κατασκευάστηκε το 1886) και το θέαμά της είναι συναρπαστικό. Αφού τη διασχίσετε πεζή -κάνοντας αρκετές στάσεις για να θαυμάσετε και να φωτογραφήσετε το τοπίο- θα προσεγγίσετε την απέναντι όχθη, την περιοχή Villa Nova de Gaia. Από το ύψος της γέφυρας, κατηφορίστε στην κεντρική παραποτάμια οδό Cais de Gaia, είτε περπατώντας είτε με το τελεφερίκ (προτιμήστε το τελεφερίκ, γιατί προσφέρει μια υπέροχη πανοραμική θέα του Douro και της απέναντι Ribeira).
Στα ασάλευτα νερά του ποταμού, οι παραδοσιακές βάρκες που μετέφεραν άλλοτε τα βαρέλια του κρασιού αποτελούν σήμερα αγαπημένο φωτογραφικό θέμα των τουριστών, ενώ τα κομψά εστιατόρια, τα wine bars και τα όμορφα cafe που υπάρχουν φροντίζουν για τη διασκέδαση ντόπιων και επισκεπτών. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να δειπνήσετε σ' ένα από τα εστιατόρια της Cais de Gaia, θυμηθείτε ότι το κρασί Porto, με το δυνατό άρωμα και τη γλυκιά του γεύση, αντιπροσωπεύει το ιδανικό απεριτίφ για να κλείσετε το δείπνο σας.
Σημαντική λεπτομέρεια: το σερβίρετε προς τα αριστερά, όπως έκαναν οι ευγενείς κατά το παρελθόν, μια και έπρεπε να έχουν ελεύθερο το δεξί χέρι για να πιάσουν -άμα χρειαζόταν- το σπαθί τους! Στην παραποτάμια περιοχή της Villa Nova de Gaia, βρίσκονται επίσης συγκεντρωμένες όλες οι αποθήκες ωρίμασης και τα πιο σημαντικά κελάρια όπου παλαιώνεται το κρασί Porto. Ολοι οι μεγάλοι οίκοι παραγωγής κρασιού της Πορτογαλίας διατηρούν εδώ ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (δεξαμενές, κελάρια και αίθουσες επίδειξης), όπου μπορείτε να ξεναγηθείτε, να ενημερωθείτε για τη διαδικασίες παραγωγής και ωρίμανσης και να δοκιμάσετε, τέλος, διάφορα είδη κρασιού.
Οι ποικιλίες του κρασιού Porto
Το κρασί Porto διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: στο λευκό «White Port» που υπάρχει σε δύο είδη (ξηρό και γλυκό), στο κόκκινο «Ruby Port» που έχει γλυκιά φρουτώδη γεύση και φυλάσσεται για πολλά χρόνια σε μπουκάλια προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό στάδιο ωρίμανσης, και στο «Tawny Port» που είναι φτιαγμένο επίσης από κόκκινα σταφύλια και ωριμάζει μέσα σε δρύινα βαρέλια (του προσθέτουν ξηρά φρούτα, βανίλια και καραμέλα για να εμπλουτιστεί η γεύση του). Το πιο σημαντικό Porto είναι το «Vintage Port», που αφορά μόνο το 2% της παραγωγής -φτιάχνεται από τον τρύγο μιας συγκεκριμένης χρονιάς και συνήθως παράγεται 3 φορές στα δέκα χρόνια.
Το Μέγαρο Μουσικής του Πόρτο
Στο προάστιο Boavista επισκεφθείτε το πιο φουτουριστικό κτίριο του Πόρτο, το Casa da Musica (το «Μέγαρο Μουσικής» της πόλης), που θυμίζει αναποδογυρισμένη κατοικία! Δημιούργημα του Ολλανδού αρχιτέκτονα Rem Koolhaas, το Casa da Musica κτίστηκε για να γιορταστεί η ανάδειξη της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2001. Η κύρια αίθουσά του, η Sala Suggia, είναι χωρητικότητας 1.238 ατόμων, διαθέτει άριστη ακουστική και το φιλόμουσο κοινό της πόλης απολαμβάνει εδώ -καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου- παραστάσεις κλασικής μουσικής, jazz, electronic και fado! Casa da Musica: Avenida da Boavista 604, Porto (00351 220 120 220, www.casadamusica.com).
Fast Info
Κελάρια κρασιών
Από τα πιο γνωστά και ενημερωμένα κελάρια είναι αυτά των εταιρειών Calem και Sandeman. Εδώ μπορείτε να ξεναγηθείτε και να μυηθείτε στα μυστικά του κρασιού Porto. Calem Porto Cellars: Av. Diogo Leite 344, Villa Nova de Gaia (00351 223 746660, www.calem.pt). Sandeman Porto Cellars: Apartado 3032, 4431-852 Avintes (00351 227 838104,www.sandeman.eu.).
Τι να αγοράσετε
Εκτός από αρκετά μπουκάλια κρασί Porto, μπορείτε να φέρετε από το Πόρτο κεραμικά, κοσμήματα, δερμάτινα και μάλλινα ρούχα.
Γραφεία Εξυπηρέτησης Τουριστών
Στο Πόρτο λειτουργούν 3 Γραφεία Εξυπηρέτησης Τουριστών (Municipal Tourist Offices), απ' όπου μπορείτε να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες και έντυπο ενημερωτικό υλικό για την πόλη.
1) Περιοχή Central: Rua Clube dos Fenianos, 25 4000-172. Τηλ: 00351 223 393470, e-mail: turismo.central@cm-porto.pt.
2) Περιοχή Historical Area: Rua do Infante D. Henrique, 63 4 050-297. Τηλ: 00351 222 060412, e-mail: turismo.ribeira@cm-porto.pt.
3) Περιοχή Casa da Camara (Οld City Hall): Terreiro da Se 4050-573. Τηλ: 00351 223 325174, e-mail: turismo.casadacamara@cm-porto.pt.
Τα μπλουζ της Πορτογαλίας
Τα μελαγχολικά fado είναι γνωστά κι ως «μπλουζ της Πορτογαλίας». Αν θέλετε να δειπνήσετε ακούγοντας fado, μπορείτε να πάτε σ' ένα από τα εστιατόρια: «O Fadο» (00351 222 026937), «Fado Menor» (00351 222 010991) και «Mal Cozinhado» (00351 222 081319).
Το Πόρτο στο Internet
Για χρηστικές πληροφορίες, αξιοθέατα, εκδηλώσεις και χρήσιμες διευθύνσεις μπορείτε να επισκεφθείτε τις παρακάτω έγκυρες ιστοσελίδες:www.portoturismo.pt και www.portoxxi.com.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αν αποφασίσετε να μείνετε στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, συστήνονται τα ξενοδοχεία «Hotel Infante de Sagres» (00351 223 398500,www.hotelinfantesagres.pt), «Residencial dos Aliados» (00351 222 004853,www.resindencialaliados.com), «Residencial Pao de Acucar» (00351 222 002425) και «Grande Hotel do Porto» (00351 222 008176,www.grandehotelporto.com). Λίγο μακρύτερα, στην περιοχή Ribeira, μπορείτε να επιλέξετε το «Pestana Porto Hotel» (00351 223 402300,www.pestana.com).
ΦΑΓΗΤΟ
Το εθνικό φαγητό των Πορτογάλων είναι ο μπακαλιάρος. Λέγεται ότι έχουν 365 διαφορετικές συνταγές για να τον φτιάχνουν -μία για κάθε μέρα του έτους! Στην τοπική κουζίνα, τα ψαρικά έχουν φυσικά την τιμητική τους. Για θαλασσινά, ψάρια και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ, αν βρεθείτε την περιοχή Ribeira προτείνονται τα εστιατόρια «Casa Filha da Mae Preta», «Simbiose», «Don Tonho» και «Adega Sao Nicolau». Αν πάλι θέλετε να γευματίσετε στο ιστορικό κέντρο, επιλέξτε μεταξύ των εστιατορίων «O Escondi?dinho», «Sabor de Minas» και «Leitaria Quinta do Paco».
Κείμενο- φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου