Μερικά από τα καλύτερα road trips στην Ευρώπη


Το τέλος του καλοκαιριού και η έλευση του φθινοπώρου, αποτελεί την καλύτερη εποχή για οδικά ταξίδια, χωρίς τις ορδές των τουριστών, σε μέρη που θα σας προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες. Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα οδικά ταξίδια στην Ευρώπη.


Ορισμένες φορές, το ταξίδι μπορεί να είναι ο… προορισμός, άλλες φορές, η διαδρομή και άλλοτε είναι και τα δύο. Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα οδικά ταξίδια στην Ευρώπη, από την καταπράσινη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, μέχρι τη Χώρα των Βάσκων, τη νότια ακτογραμμή της κοσμικής Γαλλίας και την ορεινή Ρουμανία, ανάμεσα σε βουνά, λόφους, λίμνες και θάλασσες, αλλά και ενδιαφέρουσες πόλεις και γραφικά χωριά.
Πάρτε χάρτη, βάλτε βενζίνη και ξεκινάμε!

Highlands, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο

Αν θέλετε να δείτε μερικά από τα πιο μαγευτικά τοπία του Ηνωμένου Βασιλείου, σχεδιάστε ένα road trip στα Highlands και τη Σκωτία. Μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας από τη Γλασκόβη ή την πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο και να φτάσετε μέχρι το Inverness στα βόρεια.
Οι οδικές επιλογές που έχετε είναι αμέτρητες, ανάλογα με το που θέλετε να κάνετε στάση (νησιά, ηπειρωτική χώρα ή ακτές). Το σίγουρο είναι ότι στη διαδρομή θα θαυμάσετε την άγρια φύση, με τις υπέροχες λίμνες, τα καταπράσινα λιβάδια, τα βουνά, τη θάλασσα και τα κάστρα.
Βόρεια της Γλασκώβης, αξίζει να κάνετε μια στάση στη λίμνη Lomond, που περιβάλλεται από υπέροχες δασικές εκτάσεις και εντυπωσιακά κάστρα. Το Εθνικό Πάρκο Loch Lomond and The Trossachs, διαθέτει πολλά σημεία για στάθμευση και για πικνίκ, εύκολη πρόσβαση στην θάλασσα και κέντρα που θα σας ενημερώσουν για την τοπική άγρια ζωή.
Διασχίστε τα Highlands περνώντας μέσα από το θεαματικό φαράγγι του Glen Coe, που φιλοξενεί μια από τις υψηλότερες κορυφές στη Σκωτία, το παραδοσιακό ψαροχώρι Fort William, στους πρόποδες του βουνού Ben Nevis (υψηλότερη βουνοκορφή της Σκωτίας) και φτάστε μέχρι το Fort Augustus, στα νοτιοδυτικά της λίμνης Loch Ness.
Επιπλέον, το Aberdeen, στην ανατολική άκρη της Σκωτίας , με την απαστράπτουσα γρανιτένια γραμμή του ορίζοντά του που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, συνδυάζει αρμονικά την ιδιαίτερη κουλτούρα του, με πολλά καταστήματα και έντονη νυχτερινή ζωή.

Ρομαντική οδός, Βαυαρία, Γερμανία
Η Νότια Βαυαρία, είναι μια περιοχή-παραμύθι, με τη «ρομαντική οδό» (Romantischen strasse), στα σύνορα με την Αυστρία, να αποτελεί το πιο γραφικό κομμάτι του γερμανικού κρατιδίου, για μαγευτικές εκδρομές όλες τις εποχές του χρόνου. Εκτείνεται από Βορρά προς Νότο σε μια απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων από το Wurzburg ως τη μεσαιωνική, ατμοσφαιρική πόλη Fussen, περνώντας από τον Δούναβη και οφείλει το όνομά της στην εντύπωση που δημιούργησε στους συμμάχους μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς κατά μήκος του άξονα αυτού υπάρχουν δεκάδες πανέμορφα χωριά και πόλεις με ρομαντικό χαρακτήρα, κάστρα και υπέροχη φύση, ενώ η διαδρομή από το Wurzburg έως την πόλη Fussen, με φόντο τις εκθαμβωτικές βουνοκορφές είναι πραγματικά αξέχαστη. Η οδός περνά από το κάστρο Hohenschwangau και καταλήγει στο κάστρο Neuschwanstein, το περίφημο ανάκτορο του Λουδοβίκου Β', στο μέσο ενός υποβλητικού τοπίου σε υψόμετρο 965 μέτρων. 

Χώρα των Βάσκων, Basque Circuit, Ισπανία
Αυτή η διαδρομή 480 χιλιομέτρων στη βόρεια Ισπανία, θα σας «ξεναγήσει» σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη αυτής της χώρας: Μπιλμπάο, Παμπλόνα, Πυρηναία και κατά μήκος της βόρειας ακτής, στον πανέμορφο βισκαϊκό κόλπο. Θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να εξερευνήσετε την περιοχή και να ανακαλύψετε τη μοναδική κουλτούρα της.
Κάντε βόλτες στις πλατείες και το κέντρο Παμπλόνα, δοκιμάστε φρέσκα θαλασσινά και άλλες λαχταριστές γεύσεις και θαυμάστε τον παράδεισο των surfers, το Biarritz, στην κοντινή Γαλλία.
Ο παραλιακός δρόμος προς το San Sebastián (Donostia), περνά από λιμανάκια και γραφικούς ορμίσκους, αλλά και πράσινα λιβάδια που καταλήγουν σε αμμουδερές παραλίες. Μην ξεχαστείτε και προσπεράσετε το χωριουδάκι Elantxobe, μετά το Bermeo. Εκεί, κάντε μια στάση για να φωτογραφίσετε τα χρωματιστά σπιτάκια, που «στριμώχνονται» στην άκρη του βράχου.

Παραλιακός δρόμος Antrim, Βόρεια Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο
Αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Α2 στη Βόρεια Ιρλανδία και ένα από τα πιο διάσημα οδικά ταξίδια στον κόσμο. Ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου εκτείνεται σε χαμηλού υψομέτρου σημεία της υπαίθρου, κατά μήκος της ακτής, ενώ άλλα τμήματά του, διασχίζουν ψηλούς λόφους.
Ο δρόμος αυτός έχει μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα, από το Μαύρο Τούνελ κοντά στο Larne, μέχρι το Κόκκινο Τούνελ κοντά στο Cushendall και περνά από τα χωριά Ballygalley, Glenarm, Carnlough και Waterfoot. Οι αυτοκινητιστές, οι ποδηλάτες και οι πεζοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν χαραγμένοι ποδηλατόδρομοι και οι πεζόδρομοι είναι σπάνιοι.

Νορβηγικά φιορδ (από το Bergen μέχρι το Trondheim)
Αυτό το οδικό ταξίδι στη δυτική Νορβηγία, συνδέει το Μπέργκεν, με το Τρόντχαϊμ, κατά μήκος των φιόρδ, σε ένα εντυπωσιακό ορεινό τοπίο και ανάμεσα σε καταρράκτες. Θα διασχίσετε τη μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο και θα θαυμάσετε τα τοπία με φόντο τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα είναι και τα φιορδ Geirangerfjord (περιλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO), Sognefjord, Geirangerfjord κ.ά., εντυπωσιακά τούνελ και φυσικά τοπία, η Art Nouveau πόλη Ålesund και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μέρη.

Ακτή Amalfi (από το Sorrento μέχρι το Salerno), Ιταλία
Η ακτή Amalfi, νότια της Νάπολης, είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία της ιταλικής ακτογραμμής, όπου γραφικά χωριά δεσπόζουν σε λόφους, με εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα. Η παράκτια διαδρομή εκτείνεται από το Sorrento στα βόρεια, μέχρι το Σαλέρνο στο νότο και περνά από απότομους γκρεμούς και πολλούς αμπελώνες. Οι τέσσερις κύριες πόλεις στην ακτή Αμάλφι είναι οι Sorrento, Positano, Amalfi και Ravello και όλες τους αξίζουν μια στάση. Η «καρδιά» της ακτής Amalfi και το πιο πολυσύχναστο τμήμα της, είναι το δυτικότερο τμήμα της μεταξύ Amalfi και Positano.
Ο δρόμος είναι στενός και δύσκολος στην οδήγηση, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας τα πολλά τουριστικά οχήματα και τους τολμηρούς ιταλούς οδηγούς, γι’ αυτό και οι ντόπιοι συνιστούν να κάνετε αυτό το ταξίδι στα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τον Οκτώβριο και τον Μάιο, όταν ο τουρισμός είναι πιο ήπιος.

Γαλλική Ριβιέρα
Αυτό το τμήμα των νότιων γαλλικών μεσογειακών ακτών, μεταξύ Menton και Cassis, αποτελεί μια από τις παλαιότερες περιοχές- θέρετρα στον κόσμο για τους διάσημους και τους πλούσιους και έχει διατηρήσει τη φήμη του από τον 18ο αιώνα. Περνά από όμορφες πόλεις, κομψά παραθαλάσσια εστιατόρια και καφετέριες, κοσμικές, αλλά και πιο απόμερες παραλίες. Η κλασσική διαδρομή είναι ιδιαίτερα… ηλιόλουστη και σταματά στη Νίκαια και το Μόντε Κάρλο.
Η κύρια αρτηρία είναι ο αυτοκινητόδρομος Α8, που εκτείνεται από τα ιταλικά σύνορα, μέχρι τη Μασσαλία. Στο σημείο από τις Κάννες μέχρι την Ιταλία ο δρόμος βρίσκεται κοντά στην ακτή, ενώ δυτικά των Καννών κατευθύνεται περισσότερο εσωτερικά. Εκτός της κύριας αρτηρίας, οι περισσότεροι δρόμοι είναι στενοί, με πολλές στροφές και ημιορεινοί.

Διαδρομή Transfagarasan, Ρουμανία
Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρωπαϊκά οδικά ταξίδια, που διασχίζει την ορεινή Ρουμανία. Εκτείνεται σε 90 χιλιόμετρα στα βουνά Fagaras, ένα μέρος των Άλπεων της Τρανσυλβανίας. Ο δρόμος συνδέει την Transsylvania με την Muntenia. Ξεκινά από την περιοχή Bascov, κοντά στο Piteçti, ακολουθεί την κοιλάδα του ποταμού Argea και αφού φτάνει στο υψηλότερο σημείο, κατεβαίνει στην Cartisoara, στην κοιλάδα Olt.
Φτάνει σε υψόμετρο 2.134 μέτρων και έχει απότομες στροφές, ενώ είναι συχνά κλειστός από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο.

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου