Ο Έλληνας που γύρισε τον κόσμο με την μοτοσικλέτα του!


Ένας σύγχρονος «Φιλέας Φογκ», και μάλιστα Έλληνας! Ο Ηλίας Βροχίδης έκανε το όνειρό του επάγγελμα: Οργανώνει πολύμηνα ταξίδια σε ολόκληρες ηπείρους και ανακαλύπτει κάθε σπιθαμή του πλανήτη με τη μοτοσικλέτα του.
Ο Έλληνας «Φιλέας Φογκ» ταξίδεψε 73.000 χιλιόμετρα, σε 14 χώρες της Ασίας, με μια μηχανή 250 κυβικών και στις 18 Μαΐου φεύγει για Αφρική και Μέση Ανατολή. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Ο 29χρονος Θεσσαλονικιός αποτελεί ίνδαλμα για πολύ κόσμο. Μόλις βρει την κατάλληλη ευκαιρία, καβαλάει τη μηχανή του και εξαφανίζεται για τα πιο άγρια, τα πιο διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Οι περιπέτειές του ξεκινούν στην ηλικία των 20 χρόνων, όταν ταξίδεψε στην Ιταλία για περίπου έναν μήνα και επισκέφθηκε τις περισσότερες περιοχές της χώρας με το τρένο. Αυτό ήταν και το πρώτο του ουσιαστικό ταξίδι, όπως παραδέχεται, καθώς μέχρι τότε οι ολιγοήμερες αποδράσεις με τα μέσα μεταφοράς δεν του παρείχαν τις εικόνες και τις εμπειρίες που ήθελε. Γι' αυτό αποφάσισε να το κάνει μόνος του.
«Ζήλεψα τη φιλοξενία και την ανθρωπιά»
Πούλησε το αυτοκίνητό του λόγω περιορισμένων οικονομικών και αγόρασε μια μηχανή που θα του προσέδιδε την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας και απλότητας που τόσο επιθυμούσε. Μπορεί μέχρι τότε να φοβόταν τις μηχανές, μόλις όμως την απέκτησε και σχεδίασε το πρώτο του ταξίδι, φόρεσε το κράνος και τα γάντια του και πήρε τα όρη και τα άγρια βουνά. Στο ταξίδι του στην Ασία το 2007 επισκέφθηκε όχι μία, όχι δύο αλλά 14 χώρες! Τουρκία, Ιράν, Κιργιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν. Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αρμενία αποτέλεσαν προορισμό και καταφύγιό του για περισσότερο από δυο μήνες. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι ο Ηλίας Βροχίδης δεν επισκέφθηκε αυτές τις χώρες ως τουρίστας, μένοντας σε ξενοδοχεία και βλέποντας μόνο τα διάσημα αξιοθέατα. Πήγε στα πιο απομακρυσμένα και ερημικά μέρη, συνάντησε τους ντόπιους, μίλησε μαζί τους και γνώρισε τον πολιτισμό τους.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο eirinika.gr, ο μηχανόβιος «Φιλέας Φογκ» δεν ένιωσε ούτε στιγμή κίνδυνο κατά τη διάρκεια του μεγάλου αυτού ταξιδιού. «Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία, όχι επικίνδυνη. Αν δεις τα πράγματα με ψυχρή λογική, εκεί δεν έχει εγκληματικότητα, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος. Όλα είναι πολύ αθώα σε αυτές τις χώρες. Οι άνθρωποι σε βρίσκουν στο δρόμο και θεωρούν χρέος τους να σε βοηθήσουν και να σε πάρουν σπίτι τους, να σε φιλοξενήσουν, όπως ήταν η Ελλάδα πριν 100 χρόνια. Δεν έχεις κάτι να φοβηθείς», αναφέρει ο Ηλίας στην ίδια συνέντευξη. Οι εικόνες και οι εμπειρίες από τις χώρες της Ασίας τού έφεραν στο μυαλό ιστορίες που άκουγε εδώ από παππούδες και γιαγιάδες και τον συντρόφευαν στους τελείως διαφορετικούς κόσμους που ταξίδευε. Ζήλεψε τη φιλοξενία και την ανθρωπιά του κόσμου που συνάντησε, του έλειψε όμως η μυρωδιά της Ελλάδας, η φέτα («μου είχε λείψει τόσο πολύ στο ταξίδι μου...» παραδέχεται στο site του madnomad.gr) αλλά και οι παλιές καλές ροκές στα ηχεία που με θλίψη αποχωρίζεται όταν ταξιδεύει.
Αντίσκηνο, υπνόσακος, μηχανή και φύγαμε!
Τα ταξίδια του Ηλία δεν αντιστοιχούν στον παραδοσιακό τρόπο που οι περισσότεροι φαντάζονται. Δεν μένει σε ξενοδοχεία εκτός αν είναι η μοναδική λύση. Προτιμά να κατασκηνώνει στη φύση, σε ήρεμα μέρη που του επιτρέπουν την επαφή με τη φύση. Φορτώνει στη μηχανή του το αντίσκηνο, τον υπνόσακο και ένα γκαζάκι για το μαγείρεμα και φεύγει για το άγνωστο. Κι αν για κάποιους ένα τέτοιο ταξίδι μοιάζει σαν άπιαστο όνειρο, ο φευγάτος Ηλίας πιστεύει ότι τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. «Οποιοδήποτε όχημα που μπορεί να κινηθεί, να στρίψει και να φρενάρει είναι ικανό να ταξιδέψει. Από εκεί και πέρα είναι στην επιλογή του καθενός το τι θέλει να κάνει», παρατηρεί.
Ακριβώς επειδή πρόκειται για κάτι μεγάλο και μακρόπνοο, τα ταξίδια του Ηλία είναι συνήθως μοναχικά. Αντιλαμβάνεται, βέβαια, ότι οι κίνδυνοι σε μια τέτοια περίπτωση είναι αυξημένοι, ωστόσο παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να συνεννοηθείς με επιτυχία με κάποιον άλλον για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και για αποφάσεις που ορισμένες φορές μπορεί να είναι κρίσιμες και να αποβούν μοιραίες. «Δεν αισθάνομαι την ανάγκη για παρέα ή να μοιραστώ εκείνη τη στιγμή τις εμπειρίες μου με κάποιο άλλο άτομο όπως αισθάνονται οι περισσότεροι. Απολαμβάνω την ελευθερία που μου δίνει η μοναξιά και, γεμίζοντας πάντα το χρόνο μου με διάφορες δραστηριότητες που αγαπώ, δεν βαριέμαι ποτέ», γράφει στο madnomad.gr όπου παρέχει και πάρα πολλές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν ένα ταξίδι όπως εκείνος. Ωστόσο, στο επόμενο ταξίδι στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή θα ξεκινήσει μαζί με την φίλη του Χριστίνα Πεφάνη, η οποία θα τον ακολουθήσει μέχρι... το τέλος των χρημάτων.
Της Μαριάννας Σπανού

Πηγή: athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου