To top 10 των αποδράσεων στην Ανατολική Ευρώπη




Για πολλά χρόνια η Ανατολική Ευρώπη αποτελούσε το ανεξερεύνητο μισό της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει τελευταία.
Οι πολλές και διαφορετικές ομορφιές τους, τα νέα πολιτικά δεδομένα και τα ανεξερεύνητα μέρη, ελκύουν όλο και περισσότερους ταξιδιώτες σε χώρες όπως η Σλοβενία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη κ.ά. και έχουν πλέον μπει δυναμικά στην ταξιδιωτική ατζέντα της Δύσης.
Ακολουθεί το top 10 των αποδράσεων στην Ανατολική Ευρώπη, όπως το επέλεξε ο ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet.

1. Νησί Mljet, Κροατία
Από όλα τα νησιά της Αδριατικής, το Mljet (Meleda στα ιταλικά), ίσως είναι το πιο γοητευτικό ( http://croatia.hr/en-GB/Destinations/Island/Mljet?ZHNcNTc1LHBcNw%3d%3d ). Πάνω από το 72% του νησιού καλύπτεται από δάση, ενώ στο υπόλοιπο θα βρείτε διάσπαρτα, πεδιάδες, αμπέλια και μικρά χωριά. Πάρτε το φέρι από το Ντουμπρόβνικ και αφιερώστε μερικές ημέρες για πεζοπορία, ποδηλασία και κωπηλασία, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο.

2. Ιουλιανές Άλπεις, Σλοβενία

Οι Ιουλιανές Άλπεις είναι μια εντυπωσιακή οροσειρά που σχηματίζει τα βορειοδυτικά σύνορα της Σλοβενίας με την Ιταλία. Το Εθνικό Πάρκο Triglav ( www.tnp.si/national_park/ ), ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των Άλπεων που βρίσκονται εντός της Σλοβενίας, με θεαματικές και απότομες κορυφές, πλούσια δάση, αλπικές λίμνες, γραφικά χωριουδάκια, ενώ επίκεντρό του είναι το όρος Triglav. Αγαπημένο σημείο στο πάρκο, είναι το γραφικό πέρασμα Vršič.

3. Σαράγεβο, Βοσνία & Ερζεγοβίνη

Τη δεκαετία του 1990, το Σαράγεβο ( www.sarajevo.ba/en/ ) ήταν στα πρόθυρα του αφανισμού, λόγω του πολέμου που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και μετακινήσεις πληθυσμών. Σήμερα όμως είναι μια ενδιαφέρουσα, ζωντανή πρωτεύουσα, που περιβάλλεται από τις Διναρικές Άλπεις, της οποίας η κοινωνική ζωή, τα καφέ και η ατμόσφαιρα της Ανατολής που συναντά τη Δύση, την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα.

4. Orheiul Vechi, Μολδαβία

Το μοναστηριακό συγκρότημα Orheiul Vechi Monastery, σκαλισμένο σε ένα τεράστιο ασβεστολιθικό βράχο σε αυτό το άγριο, βραχώδες, απομακρυσμένο σημείο, είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της Μολδαβίας. Η υπόσκαφη Μονή Σπηλαίου κατασκευάστηκε από ορθόδοξους μοναχούς τον 13ο αιώνα, ενώ η κοιλάδα που σχηματίζεται γύρω από το ποτάμι Raut, αποτελεί ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.

5. Ταλίν, Εσθονία

Το σημερινό Ταλίν ( www.tourism.tallinn.ee/eng ) συνδυάζει το μεσαιωνικό με το μοντέρνο στοιχείο -ένα μεθυστικό μείγμα αρχαίων καμπαναριών, λαμπερών ουρανοξυστών, όμορφων οινοποιείων, ηλιόλουστων πλατειών, ποδηλατοδρόμων που οδηγούν σε παραλίες και δάση- και λίγα σοβιετικά απομεινάρια, για επιπλέον «άρωμα». Είναι μια ρομαντική πόλη και ένα υπαίθριο μουσείο με μοναδικό παρελθόν.

6. Loket, Τσεχία

Σε μια «στροφή» του ποταμού Ohře, το Loket (www.czechtourism.com/what-to-see/castles-chateaux/Loket.aspx ) είναι ένα πανέμορφο μέρος, με μια πλατεία που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι. Οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται το Loket για μια ημερήσια εκδρομή από το Κάρλοβι Βάρι, αλλά ενδείκνυται επίσης και για διακοπές περισσότερων ημερών, αν θέλετε να χαλαρώσετε.

7. Toruń, Πολωνία

Το πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει στην πόλη Toruń (www.torun.pl/index.php?lang=en ), νότια του Gdańsk, είναι οι τεράστιες εκκλησίες με τα κόκκινα τούβλα, που μοιάζουν περισσότερο με φρούρια, παρά με χώρους λατρείας. Η πόλη, χτισμένη δίπλα στον ποταμό Βιστούλα, χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή, γοτθική αρχιτεκτονική της, η οποία δίνει στην Παλιά Πόλη μια ξεχωριστή ομορφιά. Το 2007, η Παλιά Πόλη της Τορούν, προστέθηκε στον κατάλογο των Επτά Θαυμάτων της Πολωνίας.

8. Ždiar, Σλοβακία

Διακοσμημένα ξύλινα σπίτια παρατάσσονται στο Ždiar ( www.zdiar.sk/ ), στο μόνο ορεινό οικισμό που κατοικείται από τον 16ο αιώνα. Πολλά τμήματα του χωριού αποτελούν ιστορικά κατάλοιπα, συμπεριλαμβανομένου του μουσείου Ždiar House, ενός μικρού χώρου με πολύχρωμες, τοπικές φορεσιές και επίπλωση.

9. Ρίγα, Λετονία

Η Ρίγα ( www.liveriga.com/lv/ ) αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή απόδειξη art nouveau αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη –εντυπωσιακά αγάλματα κοσμούν πάνω από 750 κτήρια κατά μήκος των μεγάλων λεωφόρων- ενώ η Παλιά Πόλη είναι ένα παραμυθένιο βασίλειο από μαγαζιά με μυρωδάτα κέικ, καφέ και ντισκοτέκ.

10. Μινσκ, Λευκορωσία
Το Μινσκ ( www.minsktravelguide.com/ ) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας εκπλήξει. Μοντέρνα καφέ, εστιατόρια με δυνατότητα Wi-Fi, μπαρ και πολυσύχναστες αίθουσες τέχνης, συναγωνίζονται για την προσοχή σας. Υπάρχουν σχετικά λίγα παραδοσιακά αξιοθέατα στην πόλη, αλλά αμέτρητα σημεία ενδιαφέροντος για όποιον γοητεύεται από τη σοβιετική περίοδο.


Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου